Stuttgart Eğitim Ataşeliği

Stuttgart Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği, Merkez 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlaması

Stuttgart Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği, Merkez 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlaması bu yıl Wasseralfingen´de gerçekleştirilecektir.  
Stuttgart Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği, Merkez 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlaması

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLAMA TÖRENİMİZ

 

Stuttgart Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği, Merkez 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlaması bu yıl Wasseralfingen´de gerçekleştirilecektir.  Göppingen-2 bölgemiz öğretmenleri ve Okul-Aile Birliklerinin katkılarıyla hazırlanan tören 22 Nisan 2018´de saat 13.30´da başlayacaktır.

Mustafa Kemal Atatürk´ün çocuklara armağanı olan bu bayramda tüm veli ve öğrencilerimizi aramızda görmekten mutluluk duyarız. 

Kutlama yerine ilişkin davetiye aşağıda sunulmuştur.

Saygılarımızla

11-04-2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23 Nisan´ın "Ulusal Egemenlik" ile ilişkisi

23 Nisan 1920 Büyük Millet Meclisi´nin açılış günüdür. Her 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı´nı bütün Dünya çocukları birlikte kutlarlar.

Egemenlik yönetme yetkisidir. Ulusal egemenlik; yönetme yetkisinin ulusta olmasıdır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde egemenlik padişaha aitti.Bu sırada Birinci Dünya Savaşı başladı. Savaş dört yıl sürdü. Osmanlı İmparatorluğu´nun da saflarına katılmış olduğu İttifak Devletleri savaşta yenildi. Savaş kurallarına göre Osmanlı İmparatorluğu da yenil­miş sayıldı.  

Mustafa Kemal Paşa Ulusal Kurtuluş Savaşı´nı başlatmak için İstanbul´dan Samsun´a 19 Mayıs 1919 günü geldi. Samsun´dan Amasya´ya, oradan Erzurum´a ve Sivas´a gitti. Sivas ve Erzurum´da kongreler topladı. Mustafa Kemal Paşa egemenliğin ulusta olduğuna inanıyordu. Bu inançla "Ulusu yine ulusun azim ve kararı kurtaracaktır. Tek bir egemenlik vardır, o da ulusal egemenliktir." ilkesini öne sürdü. Yurdun dört bir yanından seçilip gelen temsilciler - günümüzün milletvekilleri - Ankara´da 23 Nisan 1920 günü toplandılar.

İlk Büyük Millet Meclisi´nin toplandığı yapı Ankara´da Ulus Meydanı´ndan istasyona giden caddenin başındadır. Bugün Kurtuluş Savaşı Müzesi olan bu yapı tek katlıdır. O yıllarda Türkiye yokluk içindeydi. Milletvekillerinin oturduğu sıralar bir okuldan getirildi. Meclis gaz lambası ile aydınlanıyor, soba ile ısınıyordu. Top seslerinin Ankara´da duyul­duğu zamanlarda bile meclis düzenli toplandı.

Ulusal Kurtuluş Savaşıyla ilgili bütün kararlar bu mecliste alındı. Mustafa Kemal Paşa´nın önderliğinde Türk ulusu ulusal inancın nelere baş gelebileceğini gösterdi. Ezilen uluslara kurtuluş yolunu açtı. Bağımsızlık savaşının öncüsü olan İstiklal Savaşı yeryüzünün öteki uluslarına örnek oldu.

23 Nisan´ın çocuklar açısından önemi

23 Nisan dünyada kutlanan ilk çocuk bayramıdır. Atatürk´ün Türk çocuklarına armağan ettiği bu bayram şenliklerine yabancı ulusların çocukları da katılır. Atatürk çocuklara çok değer verir, gezilerinde okullara uğrar, ders dinler, sorular sorardı. "Bugünün küçükleri yarının büyükleridir." diyen Atatürk, yönetimin bayram süresince öğrencilere bırakılması geleneğini başlattı. 23 Nisan´da yönetim birimleri seçimle gelen kurullar bir süre çocuklara bırakılır. Bu güzel gelenek her yıl yinelenir. Her 23 Nisan´da bütün Türkiye bir bayram alanı olur. Çocuklar törenlerde konuşmalar yaparlar, şiirler okurlar.

 

Kerner Platz 7, 70182 Stuttgart - 0049711264057

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.